Nemrégiben véget ért az ország egyik legszebb városának hagyományos fesztiválja. Tatán 18. alkalommal rendezték meg a régió egyik legnagyobb rendezvényét Víz, Zene, Virág Fesztivált. A három napos esemény, a „gyermek és családbarát” városkának legnagyobb turisztikai látványossága. Ilyenkor egy hétvégére ellepik a színpadok, a sátrak, és a kirakodók, a tatai Öreg-tó partját és környékét. Sokféle program hozza egy helyre az itt élőket valamint a fesztiválozó turistákat.

A történet idáig rendben is van. Azonban egyre több helyi hangot hallani, - évek óta - amely a rendezvény átalakulásáról, eredeti jellegének elvesztéséről beszél. Ezen tartalmi kritikák nem egységes megítélésűek, azonban a rendezvény szervezésének negatív hatásai azok lehetnek. Nézzünk néhány tényt. A rendezvényt nem a város szervezi, csak ingyen biztosítja a tatai Önkormányzat a területet. Ez nem jár egyébként minden tatai eseménynek, de akár a fesztivál jelentőségével is magyarázható.  A furcsaságok itt kezdődnek. A területhasználat egyes részeit nem helyben, hanem egy budapesti cégen keresztül értékesítik. Nem hivatalos információk szerint egy 20 négyzetméteres területért a három napra akár fél millió forintot is elkérhetnek. Az értékesítésnél természetesen nem veszik figyelembe, hogy milyen cég szeretne kivonulni pár négyzetméterre. Így sajnos a helyi vállalkozók sem érezhetik úgy, hogy a több tíz éve fizetett súlyos helyi adóforintjaik érnének valamit. A városvezetés pedig asszisztál mindehhez, ahelyett, hogy akár többlet lehetőségéket látna egy ilyen rendezvényben. Az már szinte szóra sem érdemes, hogy a terület értékesítőjével nem csak az árban lehet nehezen kompromisszumra jutni, még kommunikációs (főként nyelvi) problémák is adódnak.

Ebben a helyzetben pedig egyenesen felháborító, hogy tavaly óta minden vendég számára belépős a rendezvény. Ez egy négytagú család esetében 2000 forintos azonnali kiadást jelent. Családbarát város, ugye.

Úgy tűnik Tata ma már csak egy festői háttér, egy kellék valakik számára. Miért hagyja a város, ezt a jellegű szervezést? Miért nem vállal felelősséget a helyi vállalkozások támogatásáért? Talán jó lenne átgondolni, hogy mennyit ad Tatának és mennyit vesz el a fesztivál jelenlegi működtetése. A legkönnyebb a felelősséget másra hárítani. Akkor most melyik családnak a barátja a város? 

Címkék: tata fesztival gazdasag belfold

A bejegyzés trackback címe:

https://okospista.blog.hu/api/trackback/id/tr703043295

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Két legyet egy csapásra 2011.07.11. 19:44:03

 Első légy: Adva van nagyjából 80 ezer szolgálati (korkedvezményes) nyugdíjas rendőr, katona, tűzoltó, börtönőr, akiket a kormány visszarendel munkavégzésre, mivel a Kedves Vezető szerint: "nem tudunk fizetni segélyeket, csak közmunkabért tud...

Trackback: Zacskós arzén, dobozos sztrichnin, instant cián 2011.07.10. 15:03:58

 Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége szerint a népegészségügyi termékadóról szóló törvénnyel kapcsolatban azok a kijelentések, amelyek legálisan forgalmazott élelmiszert egyértelműen károsnak minősítenek, félrevezetőek és hitelrontóak, é...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása