Az alábbiakban közölt gondolatokat nem érték-ítéletnek, még kevésbé az egyetlen nagy igazság „odamondásának” szánom, de a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) által a Sziget Fesztivál (SzF) idejére és helyszínére tervezett tüntetés és az ezzel kapcsolatos eseménysor mellett nem tudok szó nélkül elmenni. A részleteket nem ismételgetem – sajtóhírekből nyomon követhető, megismerhető a történet minden eleme, legyen ez csupán egy összegző komment – ha úgy tetszik: „a mese tanulsága”…

Azzal kezdődött ugyebár, hogy január 17-én a HVIM az illetékes rendőri szerveknél tüntetést jelentett be – kérelmük szerint a Hajógyári Sziget Nagyrétjének területén a magas benzinárak ellen tüntetnének augusztus 1. és 20. között, naponta 10 és 22 óra közötti időpontban. Nincs is ezzel gond, akkori állás szerint a megjelölt időben használaton kívüli közterületről lévén szó, az illetékes szervek elfogadták e kérelmet, tudomásul vették a bejelentést.

Jött azonban a szeszélyes április, melynek során – egy külön mesényi tanulságot rejtő alkudozási folyamat eredményeképpen-, a Fővárosi Önkormányzat és a Sziget Kulturális Iroda (SzKI) megegyezésre jutott – biztossá téve ezzel, a Sziget Fesztivál hagyományának idei folytatását. Szemfüles tanulság-lesők már itt felkaphatják a fejüket: a hajógyári Sziget területének bérbeadásáról tárgyaló önkormányzati illetékeseknek talán tudniuk illett volna arról, hogy a Fesztivál szempontjából kiemelt fontosságú területrészre, a Nagyrétre, bejelentett, s tudomásul vett tüntetés résztvevői tartanak –jogos- igényt.

Mivel nem így volt, lett is ám egyből bonyodalom: nyílt nyilatkozat-háború, nehezen nyomon követhető és ország-imázs szempontból ugyan kevésbé hasznos, de igazi sajtócsemegének számító érdekvédelmi csatározás zajlott, zajlik. Gerendai Károly, a SzKI ügyvezetője állítólag „szélsőséges szervezetnek” nevezte a tüntetni szándékozókat, Ő azonban cáfolva mindezt, csupán azt hangsúlyozta, hogy a demonstráció szervezőivel neki nincs jogi kapcsolata, s a két párhuzamos rendezvény zavartalanságának biztosítása a rendőrség feladata. Ezalatt a másik oldalon: a HVIM nemzeti ellenállásra szólítja fel a „jónépet”, majd azt mondják, hogy nem is ők jelentették be a tüntetést. Gyimesi Zoltán, a tüntetés főszervezője is önellentmondásokba keveredve nyilatkozik, hivatkozik, reagál, lázasan szervezkedik, hiszen – ahogy az nyilvános internetes fórumon is olvasható volt-, a tüntetés céljának semmi köze a benzinárakhoz, egyértelműen a SzF megzavarása a HVIM célja.

Miközben mindenki - ha érintett, ha nem-, hevesen véleményez, kommentál, blogol, állást foglal az idő csak telik-telik, s lám, eljő az augusztus. A HVIM viszont, ahelyett, hogy a bejelentésében foglaltak szerint 1-én megkezdte volna a tüntetését, módosítási kérelemmel fordult az illetékes rendőri szerv felé, amely szerint a tüntetés kezdetének augusztus 9-ére történő halasztását kéri.

A BRFK azonban ezt a módosítási kérelmet (kétségtelenül helyesen![1]) új bejelentésként értelmezte, s mivel a SzF helyszíne a kérdéses időre magánterültnek minősül, az új kérelmet elutasította. Itt a vége, fuss el véle – nem lesz tehát benzinárak miatti tüntetés a Hajógyári Sziget Nagyrétjén a Sziget fesztivál ideje alatt – legálisan biztosan nem.

S hogy mi a tanulság? Nos, az Önkormányzat és a Rendőrség illetékesei, a SzF szervezőivel együtt, valószínűleg eleget idegeskedtek az elmúlt hetekben ahhoz, hogy a hasonló helyzetek elkerülése érdekében a jövőben kellő körültekintéssel (és az aktuális területfoglalási helyzetet ábrázoló térképpel a zsebükben) járjanak el.

A tüntetni szándékozókat pedig arra emlékeztetném, hogy a vélemény-nyilvánítás szabadsága ugyan szép és fontos dolog, még jobb, ha vannak olyan közösségek, amelyek élnek is vele. De ha a békés gyülekezési jog gyakorlásának határait feszegetve, azaz egy másik alapjogot pajzsként használva, visszaélni próbálnak vele, az nem elfogadható. Sőt, elítélendő. S még annyit, hogy ha én a magas benzinárak ellen tüntetnék, akkor önfeledten fesztiválozó fiatalok táborhelye helyett talán inkább a Mol Zrt. székháza előtti zöld területre vonulnék, és ha olyan tehetséggel áldott volna meg az ég, hogy januárban előre lássam az augusztusi benzinárak magasságát, hát én bizony jósdát nyitnék, állítólag jó üzlet. A mások örömébe való belerondításnál legalábbis biztosan jobb.

-T.-



[1] A gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. törvény 5-6-7. §-aiba foglaltak alapján

Címkék: belfold vezercikk

A bejegyzés trackback címe:

https://okospista.blog.hu/api/trackback/id/tr93134080

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Legális illegális szemétlerakó Tatán! 2011.08.09. 18:26:47

Van Tatán egy nyúlfarknyi kis utca az Agostyáni és Egység utcák ölelésében. Csendes kis utca, az Ady utca zaját megszűrik az emeletes tömbök. Az itt lakók biztosan élvezik a csendet, és azt, hogy autó is csak ritkán téved ide. Igaz, itt van a vízmű tel...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása