A hétvégén jött a hír, hogy az MDF újra zászlót bont. Annyira meglepődtem, hogy a tegnapi napon még nem tértem magamhoz, alig volt értelmezhető számomra a hír. Főként azért, mert, ahogy a híradásokból kiderült az MDF nem hogy feltámad, de rögtön pártszövetségbe is kezd, a másfél évvel ezelőtt pont az MDF-et átalakító JESZ-el.

Derült égből villámcsapás!?  

DSC03253.JPG

Az elmúlt időszak legfontosabb kérdése a 2014-es választásokkal kapcsolatosan az volt, hogy lesz-e baloldali összefogás? Jön-e Bajnai? Mit csinál az LMP? Szolidaritás, 4K!, Milla? Sőt. A napokban már a közvélemény kutatások is azt találgatták, hogy baloldali összefogással (demokratikus ellenzék?) vajon van-e esély legyőzni 2014-ben a Fideszt. Nagyjából ezek a felvetések tematizálták a 18-20 hónap múlva esedékes országgyűlési választásokat.

Erre jött a hétvége. Lakitelken emlékezett meg Lezsák és Orbán a 25 évvel ezelőtti találkozó szerepéről, fontosságáról. Ezzel egy időben pedig jön (legalábbis számomra mindenképpen) a derült égből valami villám féle. Az MDF december 12-én jogilag is újjáalakul, megválasztja tisztségviselőit és elkezdik a munkát. Ahogyan ők fogalmaznak: „ A Magyar Demokrata Fórum újjáalakulásának igénye napjaink durva, kiüresedett és vezérelvű közéleti stílusával szemben fogalmazódott meg. A Demokrata Fórum üzenete aktuálisabb, mint valaha. Az európai Magyarország célja, a megkérdőjelezhetetlen euro-atlanti orientáció felvállalása, a kereszténység értékvilágának megjelenítése mind-mind az antallizmus központi gondolatkörét jelentette, ami sajnálatosan ma már nyomaiban sincs meg hazánkban. Manapság a - nem csak gazdasági, hanem államvezetési értelemben is felfogott - keleties mintakövetés - kiegészülve a pogány szubkultúra terjedésével - legalább olyan veszélyeket rejteget az ország európaiságára, mint a rendszerváltozás környékén. Az MDF világos értékválasztása és értékkövetése tette lehetővé a későbbi kormányzatok számára az euro-atlanti integráció véghezvitelét, mert megteremtette annak sziklaszilárd stratégiai alapjait. Antallnak volt világképe, és koncepciója is ennek megvalósításához.” – részlet a JESZ honlapjáról.

BUMM. De nem volt még vége: A Magyar Demokrata Fórum célja a tapasztaltabb generációk körében a szellemi élet terén ugyanaz, mint a Jólét és Szabadság Demokrata Közösségnek a fiatalság politikai aktivizálásával: a nyugatosodás és a polgárosodás évszázados - de egy bő évtizede sajnálatos módon megakadt - programjának határozott felvállalása. Ezért - az azonos világkép különböző közegekben való képviselete céljából - alkot a két szervezet pártszövetséget hasonlóan a számunkra hagyományosan mintaadó CDU-CSU pártformáció szervezeti rendjéhez.”- részlet a JESZ honlapjáról.

Ezen sorokból egyértelműen következik, hogy az MDF-JESZ konstrukció megpróbálja újjászervezni a jobboldalt. Az egész pont ezért érdekes. Mint ahogy fentebb említést tettem róla, az elmúlt időszakban mindenkit csak pont annyi érdekelt, hogy mi lesz a baloldallal. Ki kivel, miért, hogyan. Az volt a lényeg, hogy Orbánt elzavarják. Senkit nem érdekelt a jobboldal, senkit nem érdekelt, hogyan lehetne betölteni azt a jobboldalon keletkezett űrt, amit a Fideszből kiábrándult, de baloldalra soha nem voksoló ellenben aktív választópolgárokat jelenti. Miért érdekes ez?

A Fidesz 2010-ben 2 millió 700 ezer szavazattal szerzett kétharmadot. Mára már a Fidesz saját bevallása szerint is körülbelül 1 millió 500 ezerre tehető azon választópolgárok száma, akiket a táborukban tudhatnak. Amennyiben azt feltételezzük, hogy a 2010-es választáson a Fidesz minimum 500 ezer protest szavazatot kapott, akkor egyszerű számítással megállapíthatjuk, hogy 5-700 ezer olyan választópolgár van, aki kiábrándult, ellenben jobboldali aktív szavazó. Nekik nincs most választásuk. Nekik most nincs helyük.

Ebben az értelmezésben pedig megvan, hogy kikre számít a JESZ-MDF pártszövetség. A kérdés csak az, hogy újra lehet-e egy a köztudatban már létező pártot indítani, ami mellett egy teljesen új –bár már másfél éve jelen van- brandet építeni, amely a fenti állítások szerint a fiatalok pártjává kíván válni. Továbbá kérdéses, hogy vajon a pártszövetség, választási szövetség is egyben? Mert ugye akkor 10 százalékot kellene teljesíteni a parlamentbe jutáshoz az új választási rendszer alapján. Kétlem, nyílván ezzel tisztában vannak.

Egy biztos az MDF 2006-2010 közötti mélyrepülésétől (SZDSZ paktum, Bokros Lajos jelölgetése minden pozícióra) el kell határolódnia ennek a csapatnak, ha szeretnék hitelességüket visszaállítani. Hiszen az MDF-nek pont a hitelessége veszett el. Amennyiben ezt sikerül, a kiábrándult jobboldali szavazókat felszippanthatja a párt. Akkor lesz ám csodálkozás. Akkor sikerülhet a feltámadás.

A JESZ bár nyugodtan kijelenthető, hogy a legkellemesebb és legmodernebb a megjelenésű párt, a tartalmáról nem sokat tudni. A honlapjukon megtalálható program alapvetések és küldetés elfogadható, de némi tartalmi hiányosságot érzek. A videók és a képek azt mutatják, hogy sokan vannak, de akkor miért nem beszél róluk senki? Nem tudni. Pedig már sikerült is nekik a közelmúltban az LMP felé kerekedni, egy időközi miskolci választáson. Egy valami biztosan kijelenthető: van még idejük a nagyobb nyilvánosság elérésére.

Az MDF újjáalakítása és a pártszövetség megalakítása mindenesetre pikáns jövőt jósol a 2014-es választásokra. Legfőképpen azért, mert a jobboldalról ma senki nem beszél…pedig van benne potenciál!

Címkék: jobboldal MDF JESZ pártszövetség

A bejegyzés trackback címe:

https://okospista.blog.hu/api/trackback/id/tr334813817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása