Csernobili robbanás az MTI-nél

 2011.09.05. 16:57

 Csernobil óta nem fordult elő, hogy a Magyar Távirati Iroda 24 órán keresztül elhallgatott volna egy hírt. Most ez ismét a megtörtént. Az ügy pikantériája, hogy megint egy atomerőmű kérdés váltotta ki a kapitális szakmai baklövést. 

Sok hülye magyar mondás van. Az egyik ilyen, hogy a történelem nem ismétli önmagát. Miközben a magyar történelem lassan nem áll másból, csak ismétlésből. A magyar politikai elitre pedig nyugodtan elmondhatjuk, amit a Bourbonokra szoktak, semmit nem tanulnak és semmit nem felejtenek. Történt, hogy a Magyar Demokrata Fórum utódpártja, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (jesz) egyértelműen kimondta, a német Bölcsek Tanácsa, a német, a svájci és az olasz kormány után, hogy az atomenergia a múlt évszázad energiatermelési módja, amelynek semmi keresnivalója a XXI. században. Drága, de legalább életveszélyes, szemben az alternatív energiaforrásokkal. Az MTI ezt az állásfoglalást megkapta szombaton kora délután. „Természetesen„ nem adták ki, hiszen mit ugrál egy parlamenten kívüli kis párt, amikor a lapok le vannak osztva. Olyan szakmai szempontok pedig, mint a hírérték, hogy Fukusima után az embereket érdekli ez a kérdés, vagy hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak három nap után le kellett fújnia a magánlakások energiatakarékossági felújítására kiírt pályázatot, mondván kifogyott a keret, nem zavarta a Nemzeti Hírügynökség munkatársait. A kettő úgy függ össze, hogy a jesz javaslata szerint az embereket a Paksra szánt beruházási pénzekből olyan beruházási lehetőséghez juttatná az állam, ami lehetővé tenné a polgároknak, hogy házaikat rezsimentessé alakítsák át. Vagyis azok ne energiát fogyasszanak, hanem energiát termeljenek. A pályázat három nap alatti bezárása jól mutatja, mennyire érdekli ez a téma a magyar lakosságot. Vasárnap 12 óra előtt pár perccel váratlanul fordult a helyzet, az MTI kiadott egy hírt a jesz Országos Gyűléséről. Majd 24 órával a történtek után. Persze akkor se a közlemény hírértékű részét adták le, hanem azt, hogy Bokros Lajost és Dávid Ibolyát beperli a jesz. Ez nagyjából a közösség vezetőinek korábbi nyilatkozataiból várható volt, tehát nagy meglepetés nem történt, de vajon miért kellett ezzel a hatalmas horderejű bejelentéssel 24 órát várni? Mitől lett másnap hírértékű az, ami előző nap még említésre sem volt méltó? Csak nem a nagyhatalmú Fidesz Központ szólt oda, hogy Bokros Lajos és Dávid Ibolya darálása nemzeti feladat még akkor is, ha azt egy kis párt mondja? Gyanús, mert hirtelen az MTI-be olvasztott Magyar Rádió hírműsora is felébredt. Kísértetiesen egyszerre aludtak el és ébredtek fel, az MTI és a Rádió munkatársai, milyen véletlen? Vagy az adófizetők pénzéből fenntartott Hírügynökségnél dilettánsok dolgoznak, akik nem ismerik azt a szakmai közhelyt, hogy nincs öregebb a tegnapi hírnél? Elvtársak, ez nem Hírügynökség, hanem Múltügynökség, a szó minden értelmében. Mindegy a Kádár rendszert is túléltük, hiába robbant fel Csernobil, amit az MTI munkatársai egykoron napokig elhallgattak. Az már csak hab a tortán, hogy amikor a jesz kiadta közleményét Paks bezárásáról, az MTI is kiadott egy hírt Paksról. Címe: Földrengés Pakson, az MTI munkatársai persze ettől se ébredtek fel.

Címkék: belfold vezercikk

A bejegyzés trackback címe:

https://okospista.blog.hu/api/trackback/id/tr643204493

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rengett Paks, és az én bizalmam is 2011.09.05. 17:57:40

Kisebb földrengés történt Pakstól 8-10 kilométerre, északra szombat reggel fél tízkor - közölte a Magyar Tudományos Akadémia szeizmológiai főosztálya. A rengés fészkének mélysége mintegy 10 kilométer volt. A földrengés a Richter-skálán 2,8 erősségű vol...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása