2011.szeptember 1-től  bevezetésre kerülhet a népegészségügyi termékadó, vagyis a chips adó. A napokban érkezett az Országgyűlés Hivatalába kormánypárti képviselők törvényjavaslata a népegészségügyileg nem hasznos élelmiszerek visszaszorításának ügyében. Rajtuk keresztül újabb forradalmat robbant ki a Fidesz, a „paprikás krumpli forradalmat”, mely szembeszáll a chipsszel, a kólával, a hamburgerrel.

A törvényjavaslat 7.§-ának indoklása szerint, a magyarországi gyártó mentességet élvez az adó alól, ha termékét külföldön értékesíti. A mentesség oka, idézem: „ezen esetekben bizonyos, hogy a terméket nem Magyarországon fogyasztják el, így ez a fogyasztás Magyarországon népegészségügyi kockázatot nem jelent.” De máshol jelenthet, ez nem zavarja a tisztelt előterjesztőket? A határainkon kívül már nem károsak ezek az élelmiszerek?

 

 

Leírja továbbá ez az indoklás az adóköteles limitnek meghatározott tárgyévi 50 l/50kg mennyiséget is. Tehát, ha a bevallott gyártott/forgalmazott mennyiség fenti határ alatt van adó- és bevallási mentesség áll fent. Itt is idézném a törvényjavaslat szövegét: „a saját fogyasztáson túl a piacra csak kis mennyiségben értékesítőt (jellemzően kisebb méretű előállítókat) ne terhelje az adóhatóság számára az adóból származó bevétellel szinte azonos adminisztrációs költséggel járó adókötelezettség”. Lefordítom, szóval kiszámolták, hogy a bevallások feldolgozásának plusz adminisztrációs költségei vannak, s előfordulhat, hogy a terv rosszul sül el és ráfizetés is lehet a dologból. Csak a biztos profitra koncentrálva megalkották az újabb, a számla nélküli kereskedelemre buzdító „forradalmi kiáltványt”.

Mindenki, a saját- és ismeretségi köre fogyasztási szokásai szokásait megnézve megállapíthatja, hogy ennek a törvényjavaslatnak nem sok pozitív hozama lesz. Ellenben a fogyasztók gasztronómiai élményekben szegényebbekké válhatnak, vagy drágábban válthatják meg azokat. A kereskedelemben forgalmazott termékeknek azon tagjait próbálják adóztatni, melyből nem napi szinten vásárolunk, hanem leginkább alkalmi eseményekre szerezzük be. Viszont gyártóik, éppen ezért kerülnek nehéz helyzetbe.

Vegyük sorra, az érintett árucikkeket:

Üdítő italok, melyek hozzáadott cukortartalma meghaladja a 8 gramm cukor/100 milliliter mennyiséget. Jelezném, hogy az olcsóbb üdítő italok mindegyike valamilyen édesítőszerrel készül, nem cukorból. Akinek rettegni valója van az a két nagy nevű kólagyártó cég, meg a hazai gyümölcsszörp gyártók, akiknek vagy még drágábbak lesznek a termékei, vagy belefér az eddigi árrésükbe az adó, vagy a fogyasztóiknak meg kell szokni az édesítőszerek ízét. Mellékesen nyomatékosítanám, hogy ha gazdasági hasznot szeretnénk a cukor kérdésből, akkor neki kellene állni az izocukor gyártásnak, melynek az alapanyaga a hazánkban gazdaságosan termeszthető kukorica. Ugyanis, ezt a folyékony édesítőszert alkalmazzák széles körben az üdítőital gyártók, itthon is és világszerte.

Az energia italok csoportjába tartozó üdítők közül azokat szankcionálnák, amelyek hozzáadott koffeintartalma meghaladja a 10 milligramm koffein/100milliliter mennyiséget. Nagy ritkán én is elfogyasztok egy-egy energia italt. No, nem az íze miatt, mert az szinte mindegyiknek egyforma, - kissé émelyítő - hanem kávé pótlóként, mert annak savasságát nem bírja a gyomrom. Körülbelül egy csésze fekete áráért kapom meg az általam fogyasztott italokat. De, ha ez a 0,25 literes koffein adag 75 forinttal, majdnem egy ’kávényival’ többe fog kerülni, inkább kimegyek többször a mosdóba mosakodni. Akkor pedig sem chips adó, sem semmilyen adó nem keletkezik.

Előre csomagolt sütemények, ha hozzáadott cukortartalma meghaladja a 40 gramm cukor/100 gramm mennyiséget. Na, kedves cukrászok, lehet elővenni a recept könyveket, aztán bogarászni az arányokat! Bár, nem szívesen adnék ötletet –mint, ahogy ez már egy elhíresült, reggeli tévéadásban történt – light párti elöljáróinknak, de meg kellene alakítani a „süti kommandót”. Mely, ingyenesen hívható telefonszámmal feliratozott luxus terepjárókkal cirkálna az országban és a bejelentéseket, vagy ha úgy tetszik feljelentéseket követően lerohannák a kisvállalkozó Kati nénit, meg Sári nénit, akik a házi rétesbe a megengedettnél nagyobb mértékű cukrot tettek, galád módon így mérgezve a jövő nemzedék, még unoka korú forradalmárait. Nem vagyok cukrász, így nem tudom, hogy a hagyományos receptúrák közül mennyit érinti a rendelkezés, de érdekes lesz, amikor több évtizedes, vagy akár évszázados sütemény recepteket kell átírni, hogy piacképes maradhasson a termék. Érdekes számomra még az, hogy a törvényjavaslók szeme miért nem például a piacon lévő édesipari termékek zömének összetételét alkotó állománynövelőkön, tojásszerű adalékokon, mesterséges színezékeken, stb… akadt meg.

Eljutottunk a beadvány névadó termékéhez, a sós snack gyűjtőnéven emlegetett rágcsálnivalókhoz. Ezeknek a lényege, hogy sós ízűek, ettől csúszik rá pl. a sör, meccsnézés közben. Ezentúl kénytelenek leszünk, majd az adótól mentes, így olcsóbb sótalan sósakat vásárolni, amit otthon kiegészítő sózással tehetünk élvezhetővé, a „népegészségügyi termékadótól” mentes asztali sóval.

Legvégül következzenek az ételízesítők, fűszersók, amiket ezentúl új nevükön ’fűszersótlanként’ kell majd keresni a boltok polcain.

A „fülkeforradalom” utózöngéi némely fronton kezdik a nevetség határait súrolni. Ennek okaként a vezérnek való megfelelési kényszert nevezném meg. De, jelen esetben ez mellékes.

A vásárláshoz pénzre van szükség, aminek megkeresése leginkább, a felnőtt korú lakosságnak áll módjában. Tehát, kezeljük a vásárlókat felnőtt gondolkodású egyéneknek és feltételezzük róluk, hogy képesek a mértékletesség elve alapján vásárolni, alkalmazni az érintett élelmiszereket. A gyermekkorú fogyasztóknak is felnőttek biztosítják a hozzájutást a termékekhez, tehát a korlátozott, ellenőrzött fogyasztás itt is érvényesíthető. Az alap tézis, hogy a cukor, a só, a koffein túladagolása káros az emberi szervezetre az valóban helytálló, de a szabályozás jelen esetben egy rosszul irányzott pénzbeszedési akciót takar a magyar kis és középvállalkozók és a fogyasztók terhére.

Címkék: gazdasag belfold vezercikk

A bejegyzés trackback címe:

https://okospista.blog.hu/api/trackback/id/tr353023715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Laszloaokos 2011.10.12. 10:13:54

hát nem tudom de a hell ujdonsága nem drágult valószinű mert nincs benne koffein..kostoltátok már?
süti beállítások módosítása